Sağlık

“Dr. Karakoç; Doğum Sonrası Dönemde Annelere Destek ve Anlayış Çok Önemli” Haberi Hakkında

Doğum sonrası dönemde ebeveynliğe geçiş, yeni rol ve sorumluluklarla birlikte hormonal ve fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bu süreçte anne ve bebeğe verilecek destek ve anlayış büyük önem taşıyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Armağan Karakoç, doğum öncesi ve sonrası süreçlere ilişkin değerli bilgiler paylaştı.

“Her Anne Mükemmeldir”

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerin bir bütün olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Armağan Karakoç; “Gebelik ve doğum süreci yönetilebiliyor ancak doğum sonrası döneme gelindiğinde takip ve ev ziyaretlerindeki sorunlar nedeniyle zorlaşıyor. Mesleğimiz, yaşımız ne olursa olsun geçmiş tecrübelerimiz bize tecrübe katar ancak anne olmak ve yeni bir bebeğin sorumluluğunu üstlenmek önemli bir geçiş deneyimidir. Bu aşamada anne; “Acaba acaba yapabilir miyim, iyi miyim, başarılı bir anne miyim” gibi niyetler takılıp kalır. Çünkü her anne tam olmak ister ve bu duyguları yaşarken eşlerin desteği çok değerlidir. Yeterli desteği bulamayan anne üzüntü ve depresyon yaşayabiliyor” dedi.

“Doğum Sonrası Ziyarette Anneyi Sorgulayın ve Motive Edin”

Karakoç, çevresindekilerin anneyi anladığını ancak yeterince anlamadıklarını düşündüğünü belirterek; “Anneleri doğumun sonunda ‘Sen mükemmel bir annesin, bebeğine iyi bakıyorsun’ gibi cümlelerle motive etmeliyiz. ‘Sütünüz var mı, geceleri uyuyor mu, doğduğunda kaç kiloydu, normal mi yoksa sezaryen miydi?’ Bu gibi sorularla anneleri üzmemeliyiz. Bu süreçte bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey anne sütü ve onun kokusudur. Annenin ihtiyacı olan şey dinlenmek ve motive olmaktır. “Bebeğe ve anneye birlikte vakit geçirme fırsatı verilmeli, anne günlük işlerde desteklenmelidir” dedi.

“Gebelikte Eğitim ve Danışmanlık Almak Önemli”

Hamilelikte eğitim almanın çok değerli olduğunun altını çizen Karakoç, şunları söyledi; “Gebelik eğitimleri ve doğuma hazırlık derslerinde bebeğin doğumdan sonra nasıl emzirilmesi gerektiği, bakımının nasıl yapılması gerektiği, ebeveynleri ne gibi sorunların beklediği gibi konular anlatılıyor. Doğum sonrası dönemde emzirme sorunları yaşamamak için doğum öncesi eğitim almak gerekir. ‘Ben emzirmeyi biliyorum’ demek yerine gerçek teknikleri öğrenerek başlamak önemli. Eşinizle birlikte bu eğitimlere katılmanız da büyük değer taşıyor. Bir kadının en değerli destekçisi kocasıdır. “Eş süreci bilmediğinde eşine gerektiği gibi destek olamaz.”

“Hamilelik Öncesi Bakım, Hamile Kalmadan Yüz Gün Öncesini Kapsar”

Karakoç, sağlıklı bir hamilelik sürecinin önceden yapılacak hazırlıklara bağlı olduğunu belirterek; “Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin organlarının oluştuğu dönemdir. Bu dönemde anneyi enfeksiyonlardan, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen ilaçlardan, zararlı alışkanlıklardan korumak daha da önemlidir. Eğer anne hamileliğe sağlıklı bir şekilde hazırlanmaz ve 7. ve 8. haftalarda hamile olduğunu fark ederse organ oluşum sürecini bilmeden bu dönemi geçirir. Gebelik öncesi bakım, gebe kalmadan önceki yüz günü kapsar. Bu süreçte annenin hem fizyolojik hem de ruhsal olarak vücudunu sağlıklı bir hamilelik sürecine hazırlaması gerekmektedir. Örneğin folik asit kullanımı çok değerlidir ve omurilik etkisinin oluşmasını engelleyen çok önemli bir destektir. Bu süreçte mutlaka ultrason muayenesi yapılmalı ve kan değerleri araştırılmalıdır. “Bu döneme önceden hazırlık yapılırsa sağlıklı bir gebelik yaşanır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu