Haber

HDP davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin’den sözlü açıklama: PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini de açıkça ifade ediyorlar

HDP kapatma davası sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’ndeki vakfa ilişkin teolojik açıklamasına tapındı. Şahin, AYM’den ayrılırken konuyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

İŞLEMİN NE ZAMAN TAMAMLANACAĞI MAHKEME KARARIDIR

Şahin, “Taleplerimizi aynen yazıda belirttiğimiz gibi ilettik. Onlar da PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini açıkça ifade ediyorlar.” Yargılama sürecinin ne zaman sona ereceğine ilişkin bir değerlendirme yapan Şahin, “Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması yargının takdirindedir” dedi.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ceza yargılaması dava prosedürü sürecinde HDP’li yetkililer, Başsavcı Şahin’in teatral ifadesinin ardından belirlenecek günde sözlü savunmalarını yapacak. HDP’li yetkililerin, Hazine yardımının bloke edilmesine ilişkin parti savunması ve kapsamlı savunmasının ardından, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak olan raportör, vakıfla ilgili raporunu hazırlayacak. Raporun Yargıtay üyelerine dağıtılmasının ardından Önder Zühtü Arslan toplantı için gün belirleyecek ve belirlenen günde üyeler ortaya gelerek kapatma talebini görüşmeye başlayacak.

15 ÜYEDEN 10’UNUN KAN OYU İLE KARAR ALINABİLİR

HDP hakkında açılan kapatma davasına 15 kişiden oluşan AYM heyeti karar verecek. Partinin Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan durumlardan dolayı feshedilmesine veya partinin kapatılmasına, toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğu, yani 15 üyenin 10’unun oyu ile karar verilebilir. dava konusu fiillerin boyutuna göre taraf devlet yardımından kısmen veya tamamen mahrum bırakılabilir. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve HDP’ye bildirilerek Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kapatılması istenen parti üyelerinin söz ve eylemleriyle partinin kapatılmasına Anayasa Mahkemesince karar verilmesi halinde, bu kişiler 5 yıl içinde başka bir partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve başkanı olamayacak. kesin kararın gerekçeli olarak Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren yıl.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu